Het Zutphens Zonnestelsel

Het Zutphens Zonnestelsel

Een bezoek aan een ander sterrenstelsel

Wetenschap en TechniekPosted by HansSchipper Mon, June 12, 2017 21:24:11

Vrijdagmiddag 2 juni heb ik op de locatie Wijnhofstraat van Het Stedelijk gesproken met Annelies Claassen, docente Mediavormgeving en ICT. Ik heb contact met haar gezocht i.v.m. de uitvoering van een project in de Agnietensteeg in Zutphen.

Aan de Agnietensteeg ligt een prachtige oude tuinmuur waar helaas veel graffiti tegenaan gespoten zit. Met alle respect voor de leuke winkel van Schepping die er tegenover staat zou je de muur een stukje Zutphen kunnen noemen dat wel een facelift kan gebruiken. Na verschillende overleggen met ambtenaren van de gemeente Zutphen mogen wij een ontwerp indienen voor een graffiti kunstwerk op de muur. Dit wordt wat ons betreft een kunstwerk met als onderwerp de epische reis van de Mariner 10 naar Mercurius. Door deze reis zagen wetenschappers voor het eerst van dicht bij hoe Mercurius eruitziet. Van dichtbij door de ogen van het ruimteschip Mariner 10, wel te verstaan.

Het was een hele toer voor de knappe koppen van NASA om uit te denken hoe de reis zou moeten verlopen. Mercurius is zo ver weg (100 miljoen kilometer) dat het ondoenlijk was om voldoende brandstof mee te nemen om onderweg bij te sturen en af te remmen. Het ruimteschip zou immers veel te zwaar worden om te lanceren. Alleen kleine stuurraketjes konden in noodgevallen worden gebruikt. Een oud idee van de Russische ruimtegeleerde Yuri Kondratyuk werd van de plank gehaald op initiatief van de Italiaanse astronoom Giuseppe Colombo. Dat idee is dat je een ruimteschip kunt afremmen of versnellen met behulp van de zwaartekracht van een andere planeet, in dit geval Venus. Hiervoor is het wel nodig dat je de ruimtesonde met grote precisie langs die planeet stuurt. Dat is allemaal gelukt en de ruimtereis is een groot succes geworden met een schat aan gegevens als opbrengst.

De muur bestaat uit vier vlakken die van elkaar gescheiden worden door steunberen. Naar een idee van medewerkster Agnes Koster van de gemeente Zutphen zullen, tussen die steunberen in, rechthoeken worden gemaakt waarin het verhaal van Mariner 10 als een soort van stripverhaal wordt verteld. Dit is echt een geweldige beslissing van de gemeente Zutphen. Natuurlijk moet eerst het ontwerp worden goedgekeurd en moet het kunstwerk vervolgens ook onder professionele leiding

worden aangebracht.

Mijn leerlingen kunnen zeker bijdragen aan het ontwerp maar een professionele uitvoering is natuurlijk weer een heel ander verhaal. Daarom ben ik zo ontzettend blij met het contact met Annelies Claassen. Annelies is erg enthousiast over het project.

Het bezoek aan locatie Wijnhofstraat was voor mij echt een bezoek aan een ander sterrenstelsel. Ik vond het fantastisch om rond te lopen op een school waar leerlingen worden opgeleid tot vakmensen. Ik zag echt de prachtigste werkstukken staan.

Annelies en ik brengen nu een groepje leerlingen van Het Baudartius en een groepje leerlingen van Het Stedelijk bij elkaar om samen een ontwerp te maken. We verwachten dat het ontwerp in oktober klaar is en dat dan een aanvraag bij de Gemeente Zutphen kan worden ingediend.

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.