Het Zutphens Zonnestelsel

Het Zutphens Zonnestelsel

Presentatie op de Prins Clausschool

Wetenschap en TechniekPosted by HansSchipper Sat, April 29, 2017 16:22:05

Op basisschool De Prins Claus School wordt in de maand Maart gewerkt aan een module “Tijd en Ruimte”. Omdat dat mooi aansluit bij onze werkzaamheden aan Het Zutphens Zonnestelsel zijn drie leerlingen van de Bèta Excellent lijn van Het Baudartius College uitgenodigd een presentatie te komen geven.

Brenda, Marit en Willemijn vertellen: Op vrijdag 24 maart zijn wij terug naar de basisschool geweest. Niet om in de banken te zitten, maar om een gastles te geven over Het Zutphens Zonnestelsel. We zijn op bezoek geweest bij de Prins Clausschool en daar hebben we 2 keer ons zegje gedaan. Eerst in een combinatie klas van groep 6 en 7. De kinderen in die klas waren een en al luisterend oor. We begonnen met een mindmap. Een mindmap is een soort woordweb. Het onderwerp, in ons geval het zonnestelsel, staat in het midden van het bord. De leerlingen mogen een woord noemen, bijvoorbeeld de naam van een planeet. Die wordt met lijntjes vanaf het onderwerp erbij geschreven. Als iemand dan een maan noemt die bij die planeet hoort, dan wordt van daaruit ook een lijn getrokken. De mindmap was zo mooi en uitgebreid dat er zelfs veel te weinig ruimte op het bord voor was. Alles zat erop en eraan, alle planeten en zelfs de dichtstbijzijnde ster Proxima Centauri werd genoemd.

Om de leerlingen een indruk te geven van de reusachtige afstanden in het zonnestelsel werd met behulp van een PowerPoint voorgerekend hoe lang het duurt voor je ergens bent als je er in een vliegtuig met een snelheid van 1000 kilometer per uur ernaar toevliegt. Om de Aarde vlieg je in 40 uur, naar de Maan zoef je in 17 dagen en naar de Zon in 17 jaar. Om bij Pluto aan te komen heb je bijna zeven eeuwen nodig!!

Na de PowerPoint werd er afgesloten met een Quiz: de jongens tegen de meiden. Ook dat ging heel goed, de jongens waren de trotse winnaars.

Nadat we onze eerste presentatie klaar hadden werden we door een leerling uit groep 7 via het plein begeleid naar een ander gebouw waar groep 8 op ons zat te wachten. Je kon merken dat dit een groep 8 was door de andere sfeer en de gerichtere en specifiekere vragen die ze stelden. Ook in deze klas was de quiz een goed geslaagde actie. De juffen waren ook heel aardig en hielpen goed met orde houden.

De klassen gaan na de vakantie verder met het onderwerp. De juffen van de Prins Clausschool zijn van plan de les “Het eetbare zonnestelsel” te gaan doen.

http://www.ruimtevaartindeklas.nl/lespakketten/het-eetbare-zonnestelsel
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.