Het Zutphens Zonnestelsel

Het Zutphens Zonnestelsel

Het Uitdijend Zutphens Zonnestelsel

Wetenschap en TechniekPosted by HansSchipper Sat, February 04, 2017 06:34:42

Het is dinsdagochtend 31 januari en samen met een groep tweedeklassers en een groepje derdeklassers bouw ik aan Het Zutphens Zonnestelsel. De werkzaamheden zijn divers en een normale klassensituatie is er eigenlijk nauwelijks. Na binnenkomst van de leerlingen is er als eerste een briefing. Ik vertel welke ontwikkelingen er in de afgelopen weken zijn geweest, want ook anderen leveren hun bijdrage. Dan tover ik met de beamer taakverdelingen en doelstellingen op het bord. Het team gaat aan het werk, sommigen gaan hiervoor zelfs de school uit.

Stijn, Joonas en Simon vertrekken naar Walhallab om bij Marco Mout in de etalage een Marslandschap te bouwen, waarop ooit een Marsrover gaat rondrijden. De Rover wordt geprogrammeerd door Luka.

“Ga jij informatica studeren, Luka?”
“Tuurlijk,” bromt Luka, verbaasd over mijn vraag.

Hans en Louw vullen hun PowerPoint verder met foto’s van locaties in Zutphen waarin presentaties uit het Zonnestelsel geprojecteerd staan. Wij hopen op overleg in maart met vertegenwoordigers van de gemeente Zutphen of de ontwerpen inpasbaar zijn in de openbare ruimte.

Willemijn heeft zich ontfermd over de Facebookpagina van Het Zutphens Zonnestelsel. Ook snijdt ze een sjabloon uit waarmee het logo kan worden getamponeerd.

Brenda en Marit hebben in een eerder stadium al een Mercuriuslied ingestudeerd en zijn nu bezig de wonderschone compositie met een animatiefilmpje te synchroniseren. Vandaag mogen we de tussenstand horen en zien.

Tessa en Bess maken hun zoveelste filmpje in een indrukwekkende reeks en Tessa’s mooie stem maakt indruk. Tussen de bedrijven door schaven ze Instagram bij.

Iris vervaardigt in haar eentje een filmpje over de geschiedenis van de ontdekkingen van Venus. Haar minidocumentaire doet verslag van een klein stukje van het spannende avontuur dat beleefd werd om de afstand van de Aarde tot de Zon te berekenen met behulp van metingen aan de Venus-transit.

Anna en Annelies maken een plan om de etalage van een leegstaand winkelpand te vullen met een presentatie over Het Zutphens Zonnestelsel.

Hieke en Eva scheppen een filmpje over Mars, waarvan het de bedoeling is dat de QR-code ervan ergens bij het station zal komen te pronken.

Elise en Maud creëren een poster over Moeder Aarde die wij aan een winkel op de baan van de Aarde in Het Zutphens Zonnestelsel zullen gaan aanbieden.

Stef is de slimme spin in het ICT-web, die Youtube, Google-drive, QR-monkey, Facebook, Instagram en www.hetzutphenszonnestelsel.nl met elkaar verbindt.

Soms vertrekt een clubje per fiets, omdat in de stad een muur of een plein moet worden gefotografeerd om het effect van een ontwerp te bestuderen. Een andere keer wandelen gasten binnen om kennis te maken met ons bedrijfje en eventuele samenwerking te bespreken. Dat is deze ochtend bijvoorbeeld het geval: Met twee dames van een onderwijsadviesbedrijf uit Zutphen overleg ik over de verbindingen die er misschien te maken zijn met basisscholen in Zutphen. De drie derdeklassers willen wel een presentatie houden.

Tijdens dit overleg gaat mijn begeleiding van de leerlingen gewoon door.

Leuk man, zo’n zonnestelsel bouwen. Ik kan het iedereen aanraden!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.