Het Zutphens Zonnestelsel

Het Zutphens Zonnestelsel

Naar Mercurius!

Wetenschap en TechniekPosted by HansSchipper Sat, December 03, 2016 20:46:44

Wie wil weten of en wanneer de planeet Mercurius zichtbaar is, kan goed terecht op www.hemel.waarnemen.com . Deze degelijke website, onderhouden door een professionele astronoom, geeft exacte informatie over o.a. de stand van zaken in ons zonnestelsel. Wie bijzondere hemelverschijnselen wil waarnemen doet er goed aan eerst eens deze website te bezoeken. Mercurius laat zich niet vaak zien en als de snelste planeet al tevoorschijn komt dan moet ook nog de bewolking niet tegenwerken.

Ik heb maar één keer in mijn leven het geluk gehad Mercurius aan de avondhemel te mogen aanschouwen. Vier jaar geleden attendeert een telefoontje van een collega mij op een zeldzaam moment van zichtbaarheid. Ik rep mij naar buiten en kan bij het zien van het fletse stipje aan de avondhemel een kreet van blijdschap niet onderdrukken. Ik word daarbij bezorgd gadegeslagen door mijn hondje Dorus en een buurvrouw van acht huizen verderop. Ze zullen wel gedacht hebben: “Wat is er met die anders altijd zo rustige man aan de hand?” Nou, Mercurius dus.

Omdat Mercurius dicht bij de Zon staat is er van waarneming ‘s nachts en overdag al helemaal geen sprake. Alleen in de schemering ’s ochtends en ‘s avonds hebben we een kansje. Goed te onderscheiden is Mercurius maar een paar keer per jaar. Die beperkte zichtbaarheid heeft de bestudering van Mercurius eeuwenlang bemoeilijkt. Pas als de mens een halve eeuw geleden leert reizen in de ruimte kan er kennis over de kleinste planeet in het zonnestelsel worden opgebouwd. De Amerikanen organiseren twee keer een missie naar Mercurius en binnenkort zijn de Europeanen aan de beurt. In 2018 wordt vanaf de lanceerbasis Centre Spacial Guyanais te Kourou in Frans-Guyana de BepiColombo gelanceerd.

BepiColombo is genoemd naar de Italiaanse natuurkundige, wiskundige en astronoom Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984).

BepiColombo heeft twee ruimtevaartuigen bij zich: de Mercury Planetary Orbiter (MPO) van de ESA en de Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) van Japan. Dit samengestelde ruimtevaartuig zal Mercurius bereiken met behulp van een zeer efficiënte elektrisch aandrijfsysteem dat gestaag maar langzaam voortstuwt. Denk maar niet dat er in een keer naar Mercurius wordt gevlogen. Er wordt gebruik gemaakt van een reeks ellipsbanen rond de Zon en acht planetaire flybys: van de Aarde in juli 2018, Venus in 2019 en 2020, en vervolgens vijf keer van Mercurius zelf tussen 2020 en 2023. Pas in 2024 komt BepiColombo in een ellipsbaan rond Mercurius.

Het lijkt me nou zo leuk om dan weer in de achtertuin te staan, wel of niet bezorgd gadegeslagen door de buurvrouw van acht huizen verder en door mijn hondje Dorus en dan weer Mercurius te zien hangen aan de westelijke avondhemel met de wetenschap dat daar, honderd miljoen kilometer ver weg, een hightech robot van Europese makelij rondvliegt die Mercurius eens even grondig onderzoekt. Voor meer informatie: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/BepiColombo_operations