Het Zutphens Zonnestelsel

Het Zutphens Zonnestelsel

Space Expo

Wetenschap en TechniekPosted by HansSchipper Wed, October 26, 2016 07:12:45

Het is al weer vijf jaar geleden dat de Nederlandse astronaut André Kuipers met een Russische raket naar het Internationaal Ruimtestation ISS vertrok. De capsule, waarmee hij in de zomer van 2012 weer landde, wordt nu tentoongesteld in Space Expo te Noordwijk.

Deze bijzondere gebeurtenis hebben wij aangegrepen om op 25 oktober met de tweede klas leerlingen van Bèta Excellent een excursie naar Noordwijk te ondernemen.

Behalve de capsule is er in Space Expo ook veel informatie over het ISS. Het International Space Station is het grootste en meest complexe internationale wetenschappelijke project in de geschiedenis. Het heeft de afmetingen van een voetbalveld en vliegt met de enorme snelheid van 28 000 km per uur om de aarde. Fabrieken over de hele wereld bouwen er componenten voor.

Mijn tweedeklas groepje liefhebbers van de Wetenschap is weliswaar groot in spirit, maar helaas slechts klein in aantal: 16. Omdat een bus huren dus te duur is, zijn wij net na negenen, voorzien van een consumentvriendelijk geprijsde groepskaart, op de trein gestapt. Alle leerlingen van de klas horen bij een van de vijf vriendengroepen, die elkaar constant in de gaten houden en er hoeft dus geen angst te zijn voor het per ongeluk vergeten van één van hen op een overstap-perron onderweg.

Het superleuke van de trein is dat je de hele reis iets te zien hebt, zo niet buiten, dan wel binnen. Te horen trouwens ook en dat geldt zeker voor een flink aantal van onze medepassagiers, die geamuseerd ons gekwetter ondergaan. Eén mevrouw wil slapen en vertrekt op een gegeven moment naar een andere coupé. Ja hoor eens, wij zijn aangenaam levendig, maar hebben bewust niet voor de stiltecoupé gekozen ....

Mijn complimenten voor de NS voor alle vlotte aansluitingen. Ook de Arriva-bus in Leiden staat voor ons klaar en rond kwart voor twaalf vullen wij de kluisjes van Space Expo met onze jassen en tassen. Gelukkig tref ik net voor het binnengaan van de grote zaal Space Expo medewerker Hans van der Lande die mij tipt over een aantal highlights in de huidige tentoonstelling.

Na drie kwartier zelf rond banjeren verzamelen mijn leerlingen zich om 13h00 bij de Soyuz capsule waarmee André vijf jaar geleden geland is in de steppe van Kazachstan. Wij raken onder de indruk van het verhaal dat erbij verteld wordt, met name van de krappe afmetingen waarmee de astronauten genoegen moeten nemen. Per persoon iets minder ruimte dan een leerling in een lokaal op een Nederlandse middelbare school en dat wil wat zeggen!! Na de Soyuz is het weer tijd voor iets anders. Voor de leerlingen die voor zichzelf meer ruimte nodig hebben na al die ruimtevaart is er gelukkig het speeltuintje en met een aantal van de anderen beleef ik onder andere nog even de start van een raket, die leuk gesimuleerd op gezette tijd een countdown heeft.

Na vele vormen van landingen in de speeltuin scharen wij ons om 14h00 rondom de mevrouw van de Soyuz die ons laat zien dat je nog veel harder kunt landen dan van de schommel op je kont in het zand. Zo hard bijvoorbeeld als André Kuipers die alleen op zijn doorzettingsvermogen nog een grijns te voorzien kon toveren toen hij uit de capsule werd getrokken. Goed kunnen landen, vertelt ze, is van levensbelang voor de ruimtevaart, dat hebben we wel weer gezien na de mislukte landing van ESA Marslander Schiaparelli. Ik vind het leuk om er eens op deze manier tegen aan te kijken, want normaal gesproken krijgen de lanceringen alle credits.

Iets minder snel dan een ruimteschip, maar wel een stuk comfortabeler ondernemen wij de thuisreis en om zeven uur verlaten wij het station te Zutphen.

Space Expo – een echte aanrader!


Hans Schipper